Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Lyhyt päivä (osa 4)

On hyvin kaunis maaliskuinen, aurinkoinen päivä Tampereen Finlaysonilla. Ihmiset hymyilevät kaikesta loskasta huolimatta, auringon kimaltelevat säteet tuntuvat tekevän kaikki onnellisiksi. Nyt ei ole niin ruuhkaista kuin ennen, sillä menen aikaiseen kello 12 näytökseen joka on kaiken lisäksi uusinta. Sali tulee silti lähes täyteen. Jännitys tiivistyy.

Kansainvälinen kilpailu 5:

1. JAMES

Iso-Britannia 2008

Fiktio // 17 min

Ohjaus: Connor Clements
Käsikirjoitus: Connor Clements
Kuvaus: Declan Keeney
Ääni: David Briggs
Editointi: Kevin McDonald
Musiikki: Kasia Middleton
Tuotanto: Connor Clements
Web: www.connorclements.tv

Ehkä noin 10-12-vuotias James herää eräänä aamuna liian myöhään ja äiti nalkuttaa siitä miten saa taas viedä hänet kouluun. James ei suostukaan syömään aamupalaa vaan kiirehtii koulubussiin jossa isommat pojat naljailevat hänelle. Hänellä ei mene koulussa (eikä kyllä kotonakaan) oikein hyvin, ja hän pinnaa. Kaupungilla kuljeskellessaan hän menee yleiseen vessaan, jossa tapaa viisikymppisen, komean pukumiehen. Mies sanoo pojalle että on nähnyt hänet täällä ennenkin. James vastaa että hän ei ole oikein vielä tottunut tälläiseen ja lähtee pois. Seuraavana (?) päivänä James uskoutuu opettajalleen ja tämä saa tietää että poika uskoo olevansa homoseksuaali. Opettaja sanoo ymmärtävänsä, mutta kehottaa tätä menemään puhumaan vaikka kuraattorille. Heidän välillään tuntuu olevan jonkinlainen keskinäinen ymmärrys. Mutta poika meneekin jälleen yleiseen vessaan, tai itse asiassa ko. paikan parkkialueelle ja hyppää autoon, jossa on Jamesin aiemmin tapaama pukumies. Poika käskee miestä ajamaan jonnekin toiseen paikkaan ja mies suostuu ja peruuttaa autolla pois.

Melko rankka aloitus festaripäivälleni. Mutta tämä on laadukasta työtä niin kuvauksen, näyttelemisen kuin minkä tahansa suhteen. Synkkä, mutta ei järkyttävä, tämä ei mässäile. Kaikki inhottavat kohdat on jätetty pois ja katsoja saa itse päätellä mitä on tapahtunut ja mitä tulee tapahtumaan. Se on mielestäni kaikkein tehokkain keino järkyttämiseen, se että kaikki järkyttävä jää ulkopuolelle.

2. COAGULATE

HYYTYMINEN
Ranska 2008
Kokeellinen // 6 min
Ohjaus: Mihai Grecu
Käsikirjoitus: Mihai Grecu
Kuvaus: Patrick Dehalu
Ääni: Mihai Grecu, Frédéric Marquilly
Editointi: Catherine Aladenise, Mihai Grecu
Musiikki: Thibault Gleize, Frédéric Marquilly
Tuotanto: Le Fresnoy / Natalia Trebik
Web: www.lefresnoy.net
Tämä on todellakin kokeellinen filmi. Ja todellakin ranskalainen. Sai oikein raapia päätään että miten ihmeessä kaikki on tehty ja mitä kaikki tarkoittaa. Se on kai sitä taidetta. Mutta ei käy kiistäminen etteikö kaikki veden vääristymät olisi olleet todella upean näköisiä.

3. DIAGNOZ
DIAGNOOSI
Ukraina 2009
Fiktio // 15 min
Ohjaus: Myroslav Slaboshpytskiy
Käsikirjoitus: Myroslav Slaboshpytskiy
Kuvaus: Valentyn Melnychenko
Ääni: Oleksiy Salov
Editointi: Oleksiy Salov
Tuotanto: Myrek Films / Myroslav Slaboshpytskiy

Huumekuriiri Petia ja hänen raskaana oleva tyttöystävänsä joutuvat miliisin yllättämäksi, selkkauksen aikana tyttöystävä kaatuu ja joutuu sairaalaan. Vauva otetaan häneltä pois ja molemmilla todetaan HIV. Tytön poikaystävä tappaa vauvan ja rakastavaiset lähtevät pois sairaalasta.

Tämä olisi erittäin hyvä ja järkyttävä filmi, jollei olisi ollut niin kökkö ja teennäinen. Laitoin arvosteluasteikkoon ympyrän ykkösen kohdalle. Kaikki ainekset olivat hyviä mutta filmi leivottiin väärin.

4. MOKOPUNA
Uusi-Seelanti 2008
Fiktio // 12 min
Ohjaus: Ainsley Gardiner
Käsikirjoitus: Ainsley Gardiner
Kuvaus: Ginny Loane
Ääni: Chris Hiles
Editointi: Dan Best
Tuotanto: Glenis Giles


Uusiseelantilainen, keskiluokkaisesta perheestä tuleva Mary tapaa koulussa maoripojan. Kummatkin ovat kiinnostuneita toisistaan, mutta Mary suhtautuu hieman varoen sillä poika on ”alempiarvoinen” muiden silmissä, hän ei halua että häntäkin ruvetaan kiusaamaan kuten poikaa. Kuitenkin eräänä päivänä poika vierailee Maryn kotona ja tajuaa että Mary on puoliksi maori, puoliksi valkoihoinen. He ystävystyvät mutta filmin lopuksi Mary ilmoittaa ettei poika saa kertoa kenellekään heidän olevan ystäviä.

Kepeän ja ajoittain jopa hauskan filmin alta paljastuu herkkyyttä ja synkkyyttä. Miksi jotakuta pitää hävetä jos on eri kulttuurista?

5. CORREDORES DE VERANO
KESÄN KULKIJAT
Uruguay 2008
Fiktio // 12 min
Ohjaus: Leticia Jorge, Ana Guevara
Käsikirjoitus: Leticia Jorge, Ana Guevara
Kuvaus: Arauco Hernandez
Ääni: Daniel Yafalian
Editointi: Leticia Jorge, Ana Guevara
Musiikki: Daniel Yafalian
Tuotanto: Control Z films / Leticia Jorge

Kaksi poikaa ja tyttö hengailevat yhdessä, juoksevat ja pompottelevat palloa.

Siinä kaikki. Minä en kerta kaikkiaan tajua mitään koko filmistä, siinä ei ollut mitään onnistunutta, ei teknisesti, ei tunteiden osalta, ei mitenkään. Tai no oli siinä söpö kissanpentu.

6. KAK STAT STERVOI
AKKOJEN KOULU
Venäjä 2007
Dokumentti // 29 min
Ohjaus: Alina Rudnitskaya
Käsikirjoitus: Alina Rudnitskaya
Kuvaus: Sergey Maximov
Ääni: Ivan Gusakov, Aleksey Antonov
Editointi: Aleksandr Morev, Zhanna Romanova
Musiikki: Andrey Orlov
Tuotanto: St-Petersburg Documentary Film Studio / Vyacheslav Telnov

Dokumentti pietarilaisista naisista, jotka haluavat näyttää haluttavilta ja vietellä, hallita miehiä. He käyvät jonkun miehen kurssilla, jossa myös itketään mutta ennen kaikkea tunnutaan pitävän hauskaa. Pohditaan sitä, mitä kukin haluaa itseltään ja mieheltään. Kurssi vaatii sen, että kyseisen ihmisen on muututtava kokonaisvaltaisesti eli sekä ulkoisesti että sisäisesti. Ja se vaatii paljon. Jotkut eivät tunnu olevan valmiita muutokseen.

Dokumentti on pintapuolisesti hauska, mutta sen alla muhii paljon. Miten paljon ihmisen on muututtava että voisi miellyttää toista, poistamatta silti omaa persoonallisuuttaan? Ja miksi näin pitäisi ylipäätään tehdä, emmekö me naiset kelpaa omina itsinämme? Annoin tälle täydet viisi pistettä. Ekstraa tulee siitä että jopa kameramies pääsee mukaan leffaan, tavallaan. Plussia ei vain voinut valitettavasti antaa.

*****

Pavel Koutský

Kokoelma miehen animaatiotöitä suhtpitkältä ajanjaksolta.

1. NAVŠTIVTE PRAH
TERVETULOA PRAHAAN
Tšekkoslovakia 1983
Animaatio // 6 min

Tarina parodioi turisteja, jotka yrittävät käydä mahdollisimman monessa kaupungissa ja vierailla mahdollisimman monessa kohteessa. Turistiryhmä juoksee ympäri Prahaa, mutta heille jää muistoksi vain surrealistinen kulttuurien sekamelska. Leffassa sekoitetaan animaatioon oikeita valokuvia.

2. CURRUCULUM VITAE
OPPIA IKÄ KAIKKI
Tšekkoslovakia 1986
Animaatio // 10 min

Tiivistelmä ihmisen elosta alusta loppuun, tässä on pääpaino taiteella.

3. PORTRÉT
MUOTOKUVA
Tšekkoslovakia 1989
Animaatio // 8 min

Huumorin sävyttämä tarina miehen sisäisistä ristiriitaisuuksista. Elokuvassa käsitellään vastakkaisia ominaisuuksia, kuten saituutta ja anteliaisuutta, rohkeutta ja pelkuruutta sekä avoimuutta ja ilkeyttä. Räikeiden ristiriitojen tuloksena on tavallinen ja tylsä mattimeikäläinen. Leffassa sekoitetaan animaatioon elävää kuvaa.

4. POSLEDNICH 100 LET MARXISMU LENINISMU
MARXISMI-LENINISMIN 100 VIIMEISTÄ VUOTTA
Tšekkoslovakia 1991
Animaatio // 5 min

Unelmia ja turmeltumisia. Hyvin poliittinen leffa.

5. AT' ZIJE MYŠ
ELÄKÖÖN HIIRI
Tšekki 1992
Animaatio // 6 min

Tässä me katsojat saamme katsella katsojaa joka katsoo animaatiota kissasta ja hiirestä joka pinkoo kissaa pakoon. Hyvin hupaisa ajojahti, leffa saa julman lopun, ja ei silti voi olla nauramatta. Leffa sekoittaa animaatioon elävää kuvaa.

6. VIVAT EVROPA
VIVAT EUROOPPA
Tšekki 1996
Animaatio // 20 min

Hyvin poliittinen filmi, valitettavasti en muista muuta vaikka pituuttakin oli reippaasti (lyhytelokuvaksi).

7. KAVÁRNA
KAHVILA
Tšekki 1997
Animaatio // 8 min

Leffan alkuasetelmana näytetään elävää kuvaa kahdesta liikemiehestä jotka juttelevat. Sitten he muuttuvat animaatiohahmoiksi, jotka taistelevat keskenään (osake?)salkuista. Sitten leffa palaa elävään kuvaan, jossa näytetään rakastavaisia. Hekin muuttuvat animaatiohahmoiksi, jossa mies yrittää epätoivoisesti saada naisen itselleen (ja saada naista). Sitten leffa palaa jälleen elävään kuvaan, jossa samaisessa kahviossa istuvat kolme vanhaa naista. Hekin muuttuvat animaatiohahmoiksi, joissa jokaista parjataan selän takana (asioiden liittyessä seksiin).

8. PYGMALION
Tšekki 2002
Animaatio // 5 min

Animaatiohahmo, mies, luo täydellisen naisen. Tuo nainen vain on oikea ihminen ja jättää hänet. Leffassa siis sekoitetaan animaatioon elävää kuvaa.

9. ČTYŘI LÁSKY
NELJÄ RAKKAUTTA
Tšekki 2003
Animaatio // 6 min

Kuvaa miehen neljää eri elämänvaihetta. Ensin hän rakastuu leluihin, sitten naisiin, sitten ruokaan ja lopuksi pillereihin ennen kuolemaansa. Leffassa sekoitetaan animaatioon elävää kuvaa (tai oikeastaan still-kuvia). Mielestäni koskettavin ja kenties paras leffa tästä näytöksestä Kauniiden ihmisten ohella.

10. PLASTIC PEOPLE
KAUNIIT IHMISET
Tšekki 2007
Animaatio // 6 min

Näytetään onnellista vauvaa, niin kuin myös hänen tuhtia äitiään, kaunista isosiskoaan ja mummoa ja koiraa. Sitten yhtäkkiä he mainoksen nähtyään lähtevät plastiikkakirurgille. Itse asiassa koko kaupungin naiset ovat siellä. Kaikista tehdään kauniita, ja ennen kaikkea täysin samanlaisia, liukuhihnalla. Myös koirasta, jolle tehdään silikonitissit. Kun he palaavat, vauva järkyttyy kun mummokin on tikunlaiha blondi ja koiralla maassa roikkuvat (ihmisen)tissit. Erittäin hengästyttävän hauska ja yhteiskuntakriittinen pätkä.

11. O BANKÁCH A LIDECH
PANKKEJA JA IHMISIÄ
Tšekki 2000
Animaatio // 10 min

Tšekin kansallispankin ČNB:n animoitu mainosfilmi, joka käsittelee pankkijärjestelmän historiaa.

12. VELRYBY
VALAAT
Tšekki 2007
Animaatio // 1 min

Filkkarisivuston mukaan ” Elokuva käsittelee kaupallista valaanpyyntiä” mutta miksi minä en muista nähneeni sitä?

*****

Lopun pientä teknistä mokausta lukuun ottamatta tämä oli kenties paras festarivierailu ikinä. Nyt ne on onnistuneet jopa olemaan mokailematta (lähes). Jostain syystä näytöksien alussa kuultavat esityspuheet takkuavat silti aina, voi miten toivoisin puhujaksi jotakuta joka osaa puhua englantia edes tyydyttävästi.

Se ei silti tunnu koskaan haittaavan (varsinkaan ulkomaalaista) yleisöä, joten olen hiljaa. Kaikissa näytöksissä (niitä oli siis kaksi) oli sekä hyviä että huonoja pätkiä. Keskitaso oli silti mielestäni korkeammalla kuin edellisinä vuosina. Oli jännää nähdä ensimmäistä kertaa poliittista animaatiota joka oli kaiken lisäksi jopa hauskaa nähtävää. Animaatiot olivat universaalia kieltä, eli toisin sanoen tekstityksiä ei ollut. Sellaiset iskevätkin minun mielestäni parhaiten, sillä saa useamman ihmisen puolellensa, puhuvat he sitten mitä kieltä tahansa. Pavel Koutskýn leffoissa toistuivat monet samat asiat mutta ne eivät raivostuttaneet tai tylsistyttäneet. Pikemminkin oli ilo havaita että hän oli kiinnostunut samoista asioista vuosikymmenestä toiseen. Hänelle tuntuu olevan tärkeää historia, taide, koulutus, moraali, seksi, politiikka ja yhteiskuntakriittisyys. Ei mitään kovin helppoja aiheita, mutta huumorin avulla ne uppoavat paremmin ihmisen mieleen. Emme pidä osoittelusta sormella, koska se ei vain toimi. Ihmiset poistuivatkin hyvillä mielin molemmista näytöksistä, erityisesti Koutskýn.

Jälleen kerran ulos saavuttuani minulle tuli outo tunne, elin vielä niin paljon niissä elokuvissa että kaikki tuntui olevan toisessa maailmassa tai minä siinä ja muut ulkopuolella. Siitä huolimatta se oli mukava tunne. Ensimmäistä kertaa minulle tuli nälkä (enkä tarkoita nyt pelkästään fyysistä nälkää), halusin nähdä enemmän mutta budjettini ei valitettavasti sallinut ostaa enempää lippuja. No, istuinhan minä jo neljä tuntia putkeen. Ehkä se kuusi olisi ollut kuitenkin liikaa. Silti, odotan jälleen innoissani ensi vuotta!

Kirjoitettu Friday 06.03.2009

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: