Lisää kaikkea

The Fauna | 05.09.2011 | Rock
2:32

(san. Pekka Ruissalo, säv. Pekka Ruissalo / The Fauna, sov. Pekka Montin / Matias Nummelin / Janne Rantanen / Antti Reunamo / Pekka Ruissalo)

"Biisin syntyhistoria on varmasti pisin levyllä julkaistavien biisien vertailussa. Ensimmäinen sykäys laululle annettiin joskus 1990-luvun lopulla. Silloin kaukaisessa Suomen kunnassa nuorimies istui voimansa tunnossa asfaltilla ja tuumi, että haluaa lisää kaikkea. Ei ole varmastikaan vaikeaa arvata, että ihan selväpäisestä tilasta ei ollut tässä vaiheessa kyse.
Muutama vuosi tästä ja kahdella ihan eri ihmisellä oli idea Cure-tyyppisestä bändiprojektista. Tämän biisin hyvin, hyvin raakileenomaista versiota soitettiin projektin alkusysäyksenä. Projekti ei koskaan edennyt sen pidemmälle, mutta riffi jäi mieliin. Lopulta arvelin, että tätä voisi koittaa Faunan kanssa. Syntyi Speedblind, eräänlainen yhdistelmä Curea ja ameriikan malliin väsäiltyä melodista punkkia.

Äänitetty versio on sitten jo hyvin kaukana taas minkäänlaisesta Curesta. Paljon ei tarvitse metronomiin vilaista kun huomaa, että tempo painuu yli kahdensadan. Kunto tarvitsee olla siis kohdillaan, jos aiotte tätä biisiä pogoilla puolta minuuttia pidempään! Äänitettäessä meininki painui sen verran hurmahenkiseksi, että lopullinen otto meinasi hieman kärsiä, kun rumpali polkaisi bassorummun nuijan kalvosta läpi tokavikassa kertosäkeessä. Onneksi tekniikka on armollista, ja äänittäjä jaksaa väsätä.

Lisää kaikkea ei ole kertomus päihteistä, vaikka se voisi hyvin olla sitäkin. Toisaalta on vaikea kertoa sellaisesta, josta ei ihan riittävästi kokemusta olekaan. Sen sijaan muunlaiseen elämään liittyvästä vauhtisokeudesta lienee kokemusta aivan kaikilla. Siitä, kun mikään ei riitä, eikä mitään saa riittävästi. Siitä, kun kohtuus kaikessa -ajattelijasta kehkeytyy huomaamattaan ahne paska. Siitä, kun pitäisi saada kaikki, mutta saa kuitenkin aina ihan liian vähän. Ainakin omasta mielestään. Aikakaudella, jolloin työ uuvuttaa, elämä uuvuttaa ja kaikki uuvuttaa, on varmasti hyvä miettiä, voisiko se johtua myös yksilön omalle itselleen asettamista vaatimuksista? Onko burnout sittenkään ympäristön syy vai romahtaako yksilö lopullisesti vasta itse asettamiensa paineiden alle?

Tätä kaikkea voitte pohtia Lisää kaikkea -rallia kuunnellessanne. Ja kasvattaa kuntoa pogoamalla, 210 bpm:ssä lienee haastetta notkeammallekin rokkarille."

Faunan puolesta,
Pekka R.

0.00   77 kuuntelua

Kappaleen sanat

tunnen että minusta huolestutaan
vaikka en ole luonnetta huolestuvaa
elämä aika on teon ja työn
oven takana oottaa vain pimeä yö

ja mitä haluun sen myös saan
ei mua huimaa lisää vauhtia
ei ole pohjaa ei kattoa
anna mulle lisää lisää kaikkea

seinällä kello lujaa käy
säkissä tässä ei pohjaa näy
ja hiljalleen tunteet häviää
tunnoton raunio jäljelle jää

(san. Pekka Ruissalo, säv. Pekka Ruissalo / The Fauna, sov. Pekka Montin / Matias Nummelin / Janne Rantanen / Antti Reunamo / Pekka Ruissalo)

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Viimeisimmät kuuntelijat